Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 11:15 Pn, 21 paź - TVP 2 HD
- 11:35 Pt, 25 paź - TVP 1
- 11:35 Pt, 25 paź - TVP 1 HD
- 16:20 Sb, 26 paź - TVP HD
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Wrocław
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 29 paź - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- Polska 2024
- 25 min
- Tytuł odcinka: Kociewskie smakołyki
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący