Reklama

Okrasa łamie przepisy

  • age
  • Polska 2024
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Kociewskie smakołyki
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.

Twórcy: