Reklama

Makłowicz w podróży

  • age
  • Polska 2010
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Podróż 20. Indie - Skarby Kerali
  • Odcinek: 81
magazyn kulinarny: W dzisiejszym odcinku kucharz z Krakowa opowiada o skarbach indyjskiego stanu Kerala - kokosach, pieprzu i kauczuku. Nazwa egzotycznego orzecha wywodzi się od imienia upiora z portugalskich podań - Coco. Szesnastowiecznym podróżnikom włochata skorupa kokosu przypominała skórę legendarnego stwora. Orzechy mają wiele zastosowań. Wnętrze kokosu wypełnia słodkie mleczko, z miąższu wyrabia się olej, zaś z suchych wytłoczyn - wiórki kokosowe. Włókna służą do wyrobu lin, sznurków, szczotek i wycieraczek. W czasach Vasco da Gamy pieprz był jedną z najcenniejszych przypraw sprowadzanych z Indii do Europy. W Portugalii cena sprzedaży pieprzu była nawet 200-krotnie wyższa od kosztów jego zakupu w Kerali. Na koniec Makłowicz odwiedza byłą planację drzew kauczukowych Water Scapes. Obecnie działa tu ośrodek turystyczny, w którym można poznać historię kauczuku. W menu tego odcinka znalazły się: danie z dodatkiem mleczka kokosowego, najpopularniejszy indyjski posiłek zwany dal Thadka oraz jarzynowe curry z makaronem.

Twórcy: