Makłowicz w podróży
- Polska 2008
- 25 min
- Tytuł odcinka: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Od podszewki
- Odcinek: 24
magazyn kulinarny:
Trzecia relacja z podróży kucharza z Krakowa po Półwyspie Apenińskim. W poszukiwaniu włoskich specjałów Makłowicz odwiedza m.in. Udine, Gradisca d'Isonzo, San Daniele Po, Cividale del Friuli i Gorycję. W północno-wschodnich Włoszech jada się trochę inaczej niż w Lazio czy Toskanii. Na tych terenach ślady dawnego panowania Rzymian, Longobardów, Wenecjan i Habsburgów widoczne są także w kuchni. Za przysmak uważane są tam m.in.: kiełbaski z polentą i wędzonym serem, frico czyli ziemniaczany placek z serem Montasio, mlinci z pieca czyli kluski z mąki gryczanej i lody z oliwą oraz kiełbasa musetto wyrabiana ze świńskich ryjków. Do posiłków podaje się wina z Carso i Collio oraz wyborną grappę jednoodmianową.
Twórcy:
- Robert Makłowicz Prowadzący
Zobacz także
19:45
Pn, 12 maj
10:05
Wt, 13 maj
16:45
Wt, 13 maj
19:45
Wt, 13 maj