Makłowicz w podróży
- Polska 2010
- 25 min
- Tytuł odcinka: Podróż 16. Estonia - Wschód
- Odcinek: 61
magazyn kulinarny:
Kulinarną podróż po Estonii kucharz z Krakowa zaczyna w miejscowości Rakvere, gdzie na początku XVII wieku toczyły się walki Rosjan ze Szwedami. W miejscowym lokalu gastronomicznym Makłowicz zamawia żołnierskie danie: grochówkę, wędzoną na miejscu golonkę i chleb z masłem. Następnie przenosi się nad jezioro Pejpus, gdzie mieści się restauracja starowierców. W menu znajdują się tam takie przysmaki jak: zupa ucha, bliny z farszem rybnym czy leszcz po starowiersku. Kolejny etap podróży to Tartu. Kucharz z Polski zagląda na tamtejszy targ - na straganach króluje wieprzowina i brukiew, suszony bób, ryby oraz... sałatki z wodorostów. Następnie przy fontannie przed miejskim ratuszem przyrządza według estońskiego przepisu zakupionego w Tartu szczupaka.
Twórcy:
- Robert Makłowicz Prowadzący
Zobacz także
10:05
Pt, 28 mar