Makłowicz w podróży
- Polska 2015
- 25 min
- Tytuł odcinka: Podróż 44. Sardynia - Odwieczna
- Odcinek: 172
magazyn kulinarny:
Podróżując po Sardynii, Robert odwiedza m.in. 200-letnie domostwo pani Eleny Rosy, w którym prawie wszystko produkuje się samemu. Gospodyni własnoręcznie wytwarza m.in. makarony, sery i placki wypiekane na śś. Antoniego i Sebastiana. Kucharz poznaje miejscowy przysmak - botargę, czyli bardzo drogą suszoną ikrę cefala. W okolicy Cabras przygląda się też uprawom ryżu i karczochów. W dalszej części podróży krakowski smakosz degustuje m.in. makaron freżola z małżami, białe wino Vernaccia di Vale del Tirso i caffe corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy. Samodzielnie zaś przyrządza spaghetti al nero di seppia, czyli spaghetti z atramentem mątwy.
Twórcy:
- Robert Makłowicz Prowadzący
Zobacz także
19:45
Pt, 11 kwi