Reklama

Makłowicz w podróży

Kiedy w TV
6:20
Sb, 5 kwi
  • age
  • Polska 2015
  • 25 min
  • Tytuł odcinka: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia
  • Odcinek: 171
magazyn kulinarny: Robert Makłowicz odwiedza wapienne góry Supramonte w regionie Barbagia, które przez wieki stanowiły schronienie dla sardyńskich pasterzy oraz osławionych bandytów. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki i kiełbasy, na murku wystawiono jarzyny, oliwki i chleb. W jadłospisie pieczony prosiak, wędzone wędliny, chrupki chleb pane carrasau i czerwone wino cannonau. Jeden z mieszkańców zaprasza Roberta do swojego domostwa, gdzie częstuje go słynnym wśród smakoszy sardyńskim produktem: żywym serem casu marzu z larwami much oraz chlebem pane ingherda oraz grappa Filu e Ferru. W Olienie Robert ma okazję zobaczyć, jak robi się domowy makaron. Sam zaś szykuje danie z chrupkiego chleba. Finał wieczoru stanowi degustacja przysmaków w restauracji w stylu rustykalnym. Na długim stole czeka kolacja: kardy (karczochy), pepperonata (duszona paryka) i pieczone pomidory.

Twórcy: