Kuchnia dla odważnych
- Polska 2019
- Sezon: 2
- Odcinek: 2
magazyn kulinarny:
Walenty jedzie do przyjaciela do Katowic, gdzie odwiedza malutki browar prowadzony przez Marka. Prowadzący przywodzi do niego kilka puszek kiszonych, szwedzkich śledzi. Ten skandynawski specjał znany jest na całym świecie z paskudnego zapachu, który długo pozostaje w powietrzu po otwarciu puszki. Mężczyźni postanawiają uwarzyć piwo na rybach. Marek zabiera się za nastawianie zaczynu do piwa, a Walenty w tym czasie przygotowuje śląską zupę na wodzie i chlebie - wodzionkę. Do tego dorzuca warszawskie pulpety łojowe. Podczas gdy Marek pracuje przy napoju, prowadzący szykuje parzybrody - danie z boczku i kapusty, które wzbogaca serduszkami drobiowymi. Walenty postanawia wykorzystać też śledzie do przygotowania "awanturki", czyli tortilli z niespodzianką.
Twórcy:
- Walenty Kania Prowadzący