Jedzenie ma znaczenie
- Polska 2024-2025
- 23 min
- Odcinek: 2
magazyn kulinarny:
Naukowcy i dietetycy alarmują, że stan odżywiania polskich dzieci pogarsza się, co potwierdzają raporty przygotowane na zlecenie Ministra Zdrowia. W 2018 roku co trzeci maluch w wieku szkolnym miał nadwagę. Program analizuje najczęstsze nawyki żywieniowe Polaków, identyfikując główne problemy i ich wpływ na zdrowie. Wskazuje, że zasady zdrowego żywienia różnią się w zależności od wieku, co oznacza różne potrzeby żywieniowe dla niemowląt, dzieci, dorosłych i osób starszych. Dodatkowo, program dostarcza informacji o produkcji żywności, sposobach jej przechowywania oraz zabezpieczania. Omówiona zostanie także różnica między żywnością ekologiczną i konwencjonalną oraz znaczenie doboru surowców i metod przygotowywania posiłków.
Twórcy:
- Katarzyna Struś-Zakrzewska Reżyser
- Iza Kwiecińska Reżyser