Reklama

Historia kuchni polskiej

Kiedy w TV
8:15
Sb, 26 lip
  • age
  • Polska 2024-2025
  • 40 min
  • Tytuł odcinka: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni
  • Odcinek: 0
magazyn kulinarny: Mikołaj Kopernik, znany przede wszystkim jako astronom, zajmował się także ekonomią, był duchownym i lekarzem. Jego zainteresowania medycyną w okresie renesansu prowadziły również do eksploracji dietetyki. W tamtym czasie uważano, że cztery podstawowe elementy, takie jak ogień, ziemia, powietrze i woda, odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Na tej podstawie rozwijano zalecenia zdrowotne i żywieniowe, popularne było podejście zwane dietetyką humoralną. Zielniki opisujące właściwości dietetyczne roślin, zbóż, warzyw i mięsa cieszyły się dużym uznaniem. Spotkania z Kallimachem oraz studia medyczne w Bolonii i Padwie uczyniły Kopernika zwolennikiem tej formy dietetyki, którą stosował w swojej praktyce medycznej. Jarosław Dumanowski bada dietetyczne zasady z czasów Kopernika, a Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z pierwszej połowy XVI wieku.

Twórcy: