- INTERIA.PL >
- Program TV >
-
Historia kuchni polskiej
Historia kuchni polskiej
- Polska 2024-2025
- Tytuł odcinka: Kartofle. Koniec głodu?
- Odcinek: 16
magazyn kulinarny:
Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, który szybko zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.
Twórcy:
- Mirosław Bork Reżyser
- Tomasz Rostworowski Reżyser
Zobacz także
Reklama
A
C
D
E
F
N
P
S
T
F
Reklama