Historia kuchni polskiej
- Polska 2024-2025
- 40 min
- Tytuł odcinka: Kuchnia Jadwigi i Jagiełły
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Po zjednoczeniu kraju przez Władysława Łokietka i umocnieniu państwa przez Kazimierza Wielkiego Królestwo Polskie liczy się coraz bardziej na arenie międzynarodowej. Do jego stolicy, Krakowa, napływają towary z całego ówczesnego świata. Do historii przechodzi uczta u Wierzynka. W programie dowiemy się, kto w niej uczestniczył i co zaserwowano. Kiedy Jadwiga poślubia księcia litewskiego Jagiełłę, w Krakowie powstał wielki, tętniący życiem dwór, odwiedzany przez władców, artystów i uczonych z całej Europy. Udało się znaleźć rachunki z ich dworu, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co król, królowa i ich dwór jedli w określone dni, jak dużo i ile to kosztowało. Potrawy te rekonstruuje Maciej Nowicki.
Twórcy:
- Mirosław Bork Reżyser
- Tomasz Rostworowski Reżyser
Zobacz także
17:45
Pn, 30 cze