Ewa gotuje
- HD
- Polska 2017
- 22 min
- Odcinek: 311
magazyn kulinarny:
Kolejny odcinek programu rozpocznie się na krakowskim Kazimierzu, który przed laty zamieszkiwany był tylko przez Żydów i zwany po prostu miastem żydowskim. Ewa Wachowicz zaprosi więc widzów na potrawy inspirowane kuchnią żydowską. Zacznie od przyrządzenia kawioru po żydowsku, czyli smażonej wątróbki drobiowej, wymieszanej z jajkiem ugotowanym na twardo. Po przystawce pora na rosół wołowy z białą fasolą i farfelkami - małymi, ręcznie robionymi kluseczkami. Na drugie danie przyrządzi gęsie pipki - tak w Małopolsce zwany jest delikatny gulasz z gęsich żołądków. Na deser przygotuje marchewkę duszoną z bakaliami, która znana jest w kuchni żydowskiej jako cymes. Będzie też tradycyjne ciasto cynamonowe.
Twórcy:
- Ewa Wachowicz Prowadzący