Co nas truje
- Polska 2019
- Sezon: 3
- Odcinek: 9
program rozrywkowy(lifestyle):
Hasła, które mają zachęcić klienta do zakupu produktów, odwołują się prawie zawsze do wysokiej ich jakości. Określenia "wiejski", "prawdziwy" czy "domowy" zamydlają oczy konsumentowi i odwodzą od pomysłu zapoznania się ze składem. Katarzyna Bosacka tłumaczy mechanizm manipulacji i wyjaśnia, na co należy uważać, ponieważ na sklepowych półkach znajdują się wafelki orzechowe bez orzechów i ciastka kokosowe ze znikomą zawartością wiórków. Co gorsza, wiele z tych produktów jest naszpikowana cukrem i innymi szkodliwymi substancjami. Prowadząca spotka się z posłanką Różą Thun, która zwraca uwagę na problem podwójnej jakości produktów spożywczych w kraju u za granicą. Eksperci wezmą na warsztat zagadnienie downsizingu, czyli np. stopniowego zmniejszania rozmiarów opakowań przy tej samej cenie. Były pracownik sklepu opowie o nieuczciwych praktykach sprzedawców, jak choćby wydłużanie daty przydatności czy odświeżanie mięsa niezdatnego do spożycia. To tylko część kwestii poruszonych w tym odcinku.
Twórcy:
- Katarzyna Bosacka Prowadzący