Okrasa łamie przepisy
Kiedy w TV
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Opole
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Kraków
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Poznań
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Lublin
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Białystok
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Katowice
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Łódź
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Szczecin
- 6:30 Wt, 26 lis - TVP 3 Rzeszów
- Polska 2024
- 25 min
- Tytuł odcinka: Krótka historia gryki
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki, rośliny uprawianej od tysiącleci na całym świecie. W formie kaszy lub mąki była popularna na Podlasiu długo przed pojawieniem się ziemniaków w XIX wieku. Choć kojarzy się z Polską, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie została udomowiona około osiem tysięcy lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku wraz z najazdami tatarskimi. Znana jest pod różnymi nazwami, jak tatarka, hreczka czy bukwita. Obecnie gryka uprawiana jest globalnie i ceniona za niskie wymagania glebowe oraz wartości zdrowotne. Karol Okrasa proponuje potrawy z gryki: orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z pieczonymi burakami i wędzonym twarogiem oraz czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną.
Twórcy:
- Karol Okrasa Prowadzący