Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki
Kiedy w TV
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Poznań
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Bydgoszcz
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Białystok
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Olsztyn
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Gorzów Wielkopolski
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Gdańsk
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Opole
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Lublin
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Wrocław
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Szczecin
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Rzeszów
- 6:30 Nd, 4 maj - TVP 3 Łódź
- Polska 2021
- 25 min
- Tytuł odcinka: Pallotyni z Karczówki
- Odcinek: 0
magazyn kulinarny:
W XVII w. jako podziękowanie za oddalenie zarazy w Karczówce w Kielcach wzniesiono kościół i klasztor bernardyński. Jest to również ważne miejsce historyczne, będące jednym z ognisk powstania styczniowego. W 1957 roku księża pallotyni ze Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego objęli klasztor i organizują tu m.in. spotkania medytacyjne. Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi właśnie to malownicze wzgórze. Przygotuje polędwiczki z Karczówki w warzywach i śledzia w oleju lnianym.